opiatenverslaving

Kan ik Kratom gebruiken om van mijn verslaving af te komen?

Kan ik Kratom gebruiken om van mijn opiaat-verslaving af te komen?

Er mag nog veel meer onderzoek worden gedaan naar de effecten van Kratom, maar de betrokken partijen staan niet te springen. Toch zijn er een paar in het oog springende onderzoeken die positieve resultaten laten zien.

In februari 2018 is in het tijdschrift Drug and Alcohol Dependence een interessant artikel gepubliceerd, dat grote vraagtekens zet bij het idee dat Kratom gevaarlijk zou zijn. Ze kwamen in het kort wel tot de volgende bevindingen:

  • Kratom (Mitragyna Speciosa) is een psychoactieve plant met een grote potentie, die internationaal meer aandacht hoort te krijgen.
  • Kratom kan het eenvoudiger maken voor gebruikers die moeite hebben om te stoppen met het onnodig gebruik van opiaten / zware pijnstillers. Tevens kan het schadebeperkend zijn.
  • Gebruik van Kratom biedt belangrijke geestelijke- en gezondheidsvoordelen met zich mee die diepergaande studie vereisen.
  • Kratom verbetert bovendien het humeur en werkt angstverlichtend.
  • De ontwenningsverschijnselen en het afhankelijkheidspotentieel van Kratom zijn mild te noemen, wanneer het wordt vergeleken met opiaten, zoals zware pijnstillers.

Een andere studie komt van het University of Rochester Medical Center (URMC) en de University of British Columbia. Zij beoordeelden de resultaten van 13 uitgebreide onderzoeken, verricht onder bijna 30.000 personen. De onderzoekers concludeerden dat Kratom een gunstige potentie heeft als vervangend middel bij opiaten-verslaving. Ze stelden niet alleen dat ontwenningsverschijnselen sterk afgezwakt worden, maar dat ook de craving (behoefte) sterk afneemt als gevolg van de euforische eigenschappen van Kratom. Ook zou Kratom kunnen zorgen voor lichte ontwenningsverschijnselen na langdurig gebruik, maar deze worden door de meesten als mild tot zeer mild omschreven in vergelijking met de ontwenningsverschijnselen van de opiaten waaraan de gebruiker verslaafd was.

Kratom verzwakt opiaten-ontwenningsverschijnselen

Kratom lijkt dus de opiaten-ontwenningsverschijnselen te verzwakken, maar dit moet nog verder worden onderzocht. Er wordt duidelijk wel verondersteld dat mitragynine de adrenerge (m.b.t. adrenaline) en serotonerge (m.b.t. serotonine) routes stimuleert, die analgesie (ongevoeligheid voor pijn) versterken. Men vermoedt dat hierdoor zware ontwenningsverschijnselen worden afgezwakt en tevens de hunkering naar de verslavende stof vermindert, waardoor een terugval minder waarschijnlijk zou zijn.

Opiatenverslaving moet niet worden onderschat

Verslaving aan opiaten is een serieus fenomeen en wordt in Amerika zelfs een epidemie genoemd. Daar is het alleen al goed voor tientallen sterfgevallen per dag die aan de gevolgen van opiatenverslaving overlijden. De grootste drugsplaag die Amerika ooit gekend heeft. En dat moet je dus afzetten tegen verslavingen aan heroïne, crack, etc.

Een groter veroorzaker van de problemen komt cynisch genoeg wel door toenemend gebruik van bijvoorbeeld heroïne, omdat deze makkelijker, en goedkoper verkrijgbaar is dan de opiaten zelf. De Mexicaanse drugskartels spelen hier handig op in.

Door de komst van fentanyl (een zeer sterke pijnstiller) werd het probleem in Amerika onhoudbaar. Men vermoedt dat o.a. Prince aan deze stof is overleden, omdat hij niet wist dat hij fentanyl had ingenomen. Fentanyl echter, is ongeveer 30 maal krachtiger dan heroïne. Dus 30 mg heroïne staat gelijk aan 1 mg fentanyl. Dan kan een overdosis snel plaatsvinden.

Er lopen op dit moment meerdere rechtszaken tegen geneesmiddelen-­bedrijven die de epidemie veroorzaakten, vanwege een misleidende vorm die zou worden gebruikt of vanwege kinderlijk ogende reclamespotjes, maar ook vanwege het feit dat de bedrijven (bewust) nalieten om duidelijk te waarschuwen voor de verslavende effecten van de pijnstillers. De schadevergoedingen lopen in de vele miljarden dollars. Ook in Nederland is er een toename in het gebruik van opiaten, bijvoorbeeld OxyContin, wat weer krachtiger is dan morfine.

Wanneer u Kratom wilt inzetten om van uw verslaving af te komen, neem dan altijd eerst contact op met uw huisarts of behandelend arts.



Webshop Kermerk

BEN JIJ 18 JAAR
OF OUDER?

De inhoud van SmartPalace.nl
is alleen geschikt voor volwassenen met
de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je 18 jaar of ouder bent.