Zijn truffels legaal in nederland?

Zijn truffels legaal in nederland?

Magische truffels, ook wel bekend als psilocybine truffels, hebben de laatste jaren veel aandacht gekregen van zowel wetenschappers als liefhebbers van psychedelica en zijn één van de meest verkochte producten in onze Smartshop. Bijzonder aan truffels is de juridische status in Nederland. Terwijl veel landen psychedelische middelen zoals paddo’s verbieden, zijn magische truffels in Nederland legaal verkrijgbaar. Maar hoe zit het precies met de legaliteit van truffels in Nederland?

Truffels vs paddo’s

In tegenstelling tot wat sommige mensen denken, zijn magische truffels niet hetzelfde als paddo’s, hoewel ze dezelfde psychoactieve stof, psilocybine, bevatten (N.B. in truffels is het psilocybine en in paddo’s is het psilobine. In de maag worden beide omgezet in psilocine, wat uiteindelijk het magische effect geeft). De wetgeving in Nederland behandelt deze twee psychedelische substanties echter op verschillende manieren.

Verbod paddo’s in 2008

In 2008 werd in Nederland een verbod ingesteld op de verkoop, bezit en gebruik van paddo’s, wat resulteerde in het sluiten van paddo-winkels en het criminaliseren van het bezit ervan. Dit besluit was gebaseerd op zorgen over de volksgezondheid en de mogelijke risico’s van paddo’s, ondanks het feit dat er relatief weinig incidenten waren gemeld in vergelijking met andere drugs.

Magische truffels, daarentegen, werden niet verboden door deze wetgeving. Dit komt door een belangrijke juridische onderscheiding: truffels zijn de ondergrondse energievoorraadjes van bepaalde truffelschimmels en daardoor geen vruchtlichamen, terwijl paddo’s bovengrondse vruchtlichamen zijn. Aangezien de wetgeving specifiek gericht was op de bovengrondse delen van het mycelium, vielen de ondergrondse truffels niet onder dit verbod. Dit betekent dat magische truffels nog steeds legaal kunnen worden verkocht, gekocht en gebruikt in Nederland.

Een stukje geschiedenis

Het gebruik van psilocybine voor je welzijn is zeker niet nieuw en gaat vele decennia, zo niet eeuwen, (zeg maar volksstammen) terug. In de afgelopen eeuw werd in de jaren ‘50 en ‘60 veel onderzoek gedaan naar de effecten van psilocybine. Want er werden erg goede resultaten geboekt bij het behandelen van bijvoorbeeld depressies, PTSS, angsten, verslavingen, compulsief gedrag en nog wel meer. Maar omdat onder andere door de gunstige uitwerkingen paddo’s en destijds ook LSD steeds populairder werden onder de mensen als recreatieve drug – vooral in de hippie periode – besloten ze dat het beter was om het dan maar helemaal te verbieden. En tegelijkertijd werd ook al het lopende onderzoek naar de gunstige effecten stopgezet.

Je kan je natuurlijk afvragen waarom een middel dat je bewustzijn verruimd en wat zoveel gunstige effecten heeft op je cognitie en op je mentale weerbaarheid ineens verboden moest worden, en al helemaal als je kijkt naar het risicoprofiel, want dat is extreem laag, zelfs nog lager dan bijvoorbeeld Cannabis.

Gelukkig is er altijd interesse gebleven in de therapeutische toepassingen van psychedelica en gingen therapeuten zelf – maar dan helaas wel illegaal of sterk op de achtergrond – experimenteren met het gebruik van psilocybine als onderdeel van hun therapieën.

In de jaren ‘90 kwam er een kleine ommekeer en werd zelfs kleinschalig onderzoek weer wat vaker mogelijk. Maar vooral de lààtste jaren vinden er grootschalige onderzoeken plaats met veelbelovende resultaten. Vooral het John Hopkins Institute, heeft veel onderzoek gedaan, met name naar de behandeling van onbehandelbare depressies. En in januari dit jaar heeft een Europees samenwerkingsverband van 19 organisaties 6,5 miljoen euro ontvangen van de Europese Unie om onderzoek te doen naar de toepassing van psilocybine als behandeling voor psychologische nood bij mensen die lijden aan een ongeneeslijke, progressieve ziekte.

Je ziet sinds ongeveer 2020 dat er echt een andere wind aan het waaien is omtrent het onderwerp psilocybine. Je ziet ook steeds meer artikelen en documentaires over microdoseren, over mensen met tripervaringen en er zijn de laatste jaren ook behoorlijk wat documentaires uitgekomen over therapiesoorten waarbij psycho-actieve middelen worden gebruikt. Netflix heeft een aantal hele goede documentaires zoals Fantastic Funghi en How to Change your mind. Mocht je die nog niet gezien hebben. Dit zijn echt twee aanraders.

Verkrijgbaar in Smartshops

Deze ontwikkelingen hebben Nederland een belangrijke bestemming gemaakt voor mensen die geïnteresseerd zijn in het verkennen van de effecten van psychedelica op een legale manier. Magische truffels zijn verkrijgbaar in speciaalzaken, bekend als smartshops, en zijn ook online beschikbaar voor aankoop en levering binnen Nederland.

Therapeutische mogelijkheden

Het beleid ten aanzien van magische truffels heeft ook geleid tot een steeds groter groeiende interesse in onderzoek naar hun potentiële therapeutische toepassingen. Wetenschappers onderzoeken momenteel de effecten van truffels op aandoeningen zoals depressie, angststoornissen en verslaving, en de voorlopige resultaten zijn veelbelovend. Vooral het microdoseren wordt steeds populairder omdat mensen dan zonder de hallucinerende effecten wel de therapeutische effecten kunnen waarnemen.

Al met al zijn magische truffels legaal verkrijgbaar in Nederland, dankzij een specifieke juridische interpretatie en het gedoogbeleid ten aanzien van psychedelica. Deze unieke situatie heeft Nederland op de kaart gezet als een bestemming voor mensen die geïnteresseerd zijn in het verkennen van de grenzen van bewustzijn en de therapeutische potentie van psychedelica.

Paddo kweekset wel toegestaan?

Ondanks dat paddo’s niet legaal zijn in Nederland zijn paddo kweeksetjes dat wel en ook via onze Smartshop verkrijgbaar. Lees meer over de legale status van Paddo kweeksetjes hier.

 

Vragen?

Mocht je vragen hebben over één van de producten, neem dan gewoon contact met ons op. We geven je graag advies.

E: klantenservice@smartpalace.nl
T: 011 – 857 86 48

Loading...
-9% Mini weegschaal MZ-100

Oorspronkelijke prijs was: € 17,50.Huidige prijs is: € 15,95.
-7% Paddo Kweekset legaal

Oorspronkelijke prijs was: € 42,50.Huidige prijs is: € 39,50.
-11% Magic Truffels Valhalla

Oorspronkelijke prijs was: € 22,00.Huidige prijs is: € 19,50.
-9% Pandora Truffels. Visuals, bizar originele gedachten. Verwonder je zelf.

Oorspronkelijke prijs was: € 17,00.Huidige prijs is: € 15,50.
-9% Magic Fantasia Truffels. Sterke mindblowing visuals, bizar creatieve gedachten

Oorspronkelijke prijs was: € 16,00.Huidige prijs is: € 14,50.

SmartPalace Truffels uitgelichtWebshop Kermerk