Wiet kweken in een broeikas

Wiet kweken in een kas

Wiet kweken in een kas

Wanneer je in je tuin een plantenkas tot je beschikking hebt, die hoog genoeg is om wietplanten in te kweken, dan kan dat behoorlijk wat voordelen hebben. Genoeg water geven, goede voeding geven en de planten goed verzorgen met liefde en aandacht en wachten tot de toppen komen. Heel moeilijk is het niet. Je kan er zelfs voor kiezen om de kweekperiode te verlengen tot aan de herfst of zelfs de winter door kweeklampen te gebruiken op dagen dat het kouder en bewolkt is.

Het kan behoorlijk warm worden in een broeikas en soms is het nodig om extra te koelen. Dat kan met een ventilator, maar begint met het kunnen openzetten van bijvoorbeeld een dakraam, zodat de hitte kan ontsnappen. Niet alle soorten kunnen even goed tegen een extreme hitte en het liefst hebben we een zo’n constant mogelijke temperatuur. Dat zorgt uiteindelijk voor gezondere planten en grotere oogsten.

Het klimaat in een kas kun je eenvoudig regelen door bijvoorbeeld een raam te openen of ventilatoren te plaatsen.

Autoflowers in de broeikas

Allereerst is het belangrijk om de verschillen te begrijpen tussen autoflower zaadjes en gefeminiseerde zaadjes. Een autoflower regelt het eigenlijk allemaal zelf. De zaadjes ontkiemen, met natuurlijk jouw hulp, groeien en gaan na verloop van tijd vanzelf in de bloei. Een kind kan de was doen. Je hebt geen lichtschema nodig om de wietplant te vertellen dat het tijd is om toppen te gaan produceren. Het is dan ook minder essentieel dat je een constante klimaatbeheersing hebt. Een heel groot voordeel van autoflowers id dat je ze al in maart kan planten en met eenbeetje doorzettingsvermogen wel drie oogsten uit een seizoen kan halen. De planten blijven over het algemeen wat kleiner en nemen niet zo veel ruimte in.

Gefeminiseerde kweek in de broeikas

Als je uitsluitend gebruik maakt van natuurlijk zonlicht dan zijn de mogelijkheden met gefeminiseerde soorten wel wat beperkter. Deze willen namelijk gaan bloeien op het moment dat de dagen korter gaan worden. Dat wordt bij binnenkweek handmatig gecreĆ«erd via lichtschema’s. Het is wel degelijk mogelijk om de gefeminiseerde soorten in de broeikas te kweken, maar dan ben je wel meer afhankelijk van het moment in het jaar waarop je ze gaat kweken. Tenzij je in de broeikas kunstmatige kweeklampen aanbrengt. Dan vergroot je je speelruimte in het seizoen. Het nadeel daarvan is weer dat je de kas lichtdicht moet maken, omdat je anders geen controle hebt over het licht.

Een andere bijkomstigheid is dat gefeminiseerde zaden veel groter worden over het algemeen, dus is het ook belangrijker dat je ze regematig traint en snoeit en dat je allerlei technieken toe moet passen als fimming, topping en scrogging.

Het kweekschema

Het beste is om van start te gaan als de daglichturen (en temperaturen) in het voorjaar weer toenemen. In ieder geval mag er geen vorst meer aanbreken, want die kan al je werk in Ć©Ć©n keer teniet doen. Ontkiem je zaadjes, bij voorkeur binnen en wacht totdat het zaadje open is en het plantje als een wit wurmpje zichtbaar naar buiten is gekomen. Dit is het moment om het zaadje in de aarde te doen. Als je de mogelijkheid laat ze dan alvast binnen onder een kweeklamp (CFL) de eerste groeispurt maken. Daar worden ze stabiel en sterk van. Na twee weekjes kan je je plantjes naar de broeikas brengen. Doe dit niet meteen rigoureus, mar in stappen. Zet ze een paar uurtjes in de kas en niet meteen op het heetst van de dag, maar laat ze even wennen aan de nieuwe situatie. Na Ć©Ć©n Ć  twee weken kan je de planten in de kas laten. Deze methode scheelt heel veel stress voor de plant in de meeste gevoelige periode van de plant.

Water en voeding geven

Geef de planten regelmatig (dagelijks) water en als het heel warm is twee maal daags. Zorg er echter wel voor dat de planten behoeftig blijven. De plant wordt makkelijk en lui als er altijd water en voeding aanwezig is. Als je een sterke plant wil keweken die flinke toppen genereert, dan dien je de plant behoeftig te houden. Geef de planten regelmatig extra voeding. Er is veel goede voeding op de markt. Laat je goed informeren.

Houd de kas verder schoon en netjes en zorg dat er geen ongedierte op de kas af komt. Ruim je afval en knipafval op en voorkom dat schimmels een eigen leven kunnen gaan leiden.